Logistika in transport

"Svet postaja globalne tržnica, kjer lahko najdete in kupite skoraj vse. Špedcija vam omogoča, da to dobite tudi tja kamor si to želite."

Mednarodno poslovanje podjetij in svetovna logistika nam omogočata tako potovati, kakor tudi prejemati in pošiljati dobrine po celem svetu. Po statistikah Evropske komisije za promet bo ta globalna dejavnost v prihodnjih desetletjih še rasla in ponujala nova delovna mesta.

Ker gre za globalno dejavnost, so delovna mesta tudi povsod po svetu. Zaradi tega in vrsto drugih razlogov lahko iščemo delo kjerkoli po svetu. Dobrodošli v mednarodnem poslovanju!


PCO ponuja sledeča izobraževanja:

S spremembo evropske zakonodaje od 2016 špediterji ne potrebujejo opravljati izpita iz carine. To pa pomeni, da je delo špediterja se bolj zahtevno in vezano na nacionalno in mednarodno zakonodajo. Špediter za stranko organizira prevoz, ki mora upoštevati vse zahtevane postopke, dokumentacijo, zavarovanje, sprejem, carinjenje itd.


PPogoji za pristop na tečaj / izpit nacionalne poklicne kvalifikacije špediter so:
  • srednja poklicna izobrazba.
Več informacij o izpitu NPK špediter in tečaju organiziranje špedicijskih postopkov v Kopru, Ljubljani in Radljah ob Dravi lahko najdete v PDF zloženki – NPK špediter / špediterka.

Asistent v mednarodnem poslovanju se ukvarja predvsem s trgovino na debelo in drobno. Posameznik mora obvladati kakovostno in uspešno delo v delovnem okolju skladno s predpisi in standardi ter z dobrimi mednarodnimi poslovnimi običaji, kakor tudi izvajati aktivnosti v zvezi s predprodajo, z nakupom, s prodajo in poprodajo projekta/storitve/izdelka na mednarodnem trgu.


Pogoji za pristop na tečaj / izpit nacionalne poklicne kvalifikacije asistent v mednarodnem poslovanju so:
  • srednja strokovna izobrazba katerekoli smeri oz. srednja splošna izobrazba.
Več informacij o izpitu NPK asistent v mednarodnem poslovanju in tečaju v Kopru, Ljubljani in Radljah ob Dravi lahko najdete v PDF zloženki – NPK asistent / asistentka v mednarodnem poslovanju.

Termini izobraževanj

Vsa izobraževanja se pričnejo:

  • konec septembra, pričetek oktobra in
  • konec januarja, pričetek februarja.

Vpisi na tečaje potekajo preko celotnega leta in ko se zbere zadostno število kandidatov za posamezen tečaj, ga pričnemo izvajati tudi znotraj šolskega leta.


Od decembra naprej bodo na voljo tudi sledeči NPK-ji:

  • Viličarist/-ka
  • Voznik/-ica v cestnem prometu
  • Sladiščnik/-ica v logistiki
  • Prometnik/-ica v cestnem prometu

Mnenja tečajnikov

Predavatelji so bili odlični in poznajo svoje delo. Gospod Bojanič je marsikaj s primeri iz prakse zelo dobro prikazal.

Katja K., 28

Predavanja in predavatelji so bili OK. Všeč mi je bilo, da nas je bilo na strokovnih predavanjih res malo in smo lahko predavatelje spraševali in tudi dobili odgovore.

Milan S., 35

Strnjena predavanja, ogromno literature in primerov iz prakse.

Franc Ž., 44

NPK Upravljalec / upravljalka strojev

NPK Preglednik / preglednica cest