Računalništvo

"Waw,..., kaj on je naredil to spletno stran in sprogramiral te učinke?!"

"Ta program je pa zakon in dela točno tisto, kar sem želel – je v bistvu čisto prilagojen mojim potrebam."

Takšne in podobne komentarje lahko zasledimo, ko malo pogledamo okoli sebe in ugotovimo, koliko uspešnih in nadarjenih računalničarjev imamo v Sloveniji. Niso vsi strokovnjaki v Silicijevi dolini v ZDA, temveč jih je veliko tudi na domačih tleh.

V kolikor imate bodisi željo bodisi dar za računalniško delo in ste se v tem že kaj preizkušali, veste, kaj vas v tem poklicu čaka. V kolikor pa bi radi pridobili znanja, ki so potrebna za ta poklic, vas pa vabimo, da se podate na zanimivo pot odkrivanja računalniških skrivnosti iz ozadja. Pri procesu učenja in pridobivanja znanja, kjer iz začetne "kitajščine" preidete na čisto enostaven programski jezik, postane marsikomu jasno, zakaj je to tako iskan poklic in še bolj kakovosten kader. Najbolj zabavno in zanimivo pa zagotovo postane, ko vam rečejo, da ste postali pravi računalniški geek :P (preverjeno).


PCO ponuja sledeča izobraževanja:

Programiranje je delo posameznika ali skupine, ki pripravlja ali računalniški program ali spletno aplikacijo ali spletno stran… Pri programiranju posameznik za pripravo enega izdelka pogosto uporabi različne programske jezike (Java, JavaScript, CSS, HTML, razne podatkovne baze,…), ki mu pri delu najbolj koristijo.


Pogoji za pristop na izpit NPK programer so:
 • dve (ali več) predhodno izdelani aplikaciji (spletni strani) z vso potrebno dokumentacijo (od katerih se ena izdela pod mentorstvom na delavnicah)
Več informacij o izpitu NPK programer in tečaju programiranja v Kopru, Ljubljani in Radljah ob Dravi lahko najdete v PDF zloženki – NPK programer / programerka.

Izdelovalec spletnih strani izdela, na podlagi želj naročnika ali oblikovalca funkcionalno, spletno stran. Pri svojem delu mora poznati vrsto programskih jezikov in grafičnih zakonitosti. S razvojem tehnologije pa zna spletno stran prilagoditi različnim brskalnikom in napravam kot so računalniki, mobilni telefoni, tablice,…


Pogoji za pristop na izpit NPK izdelovalec spletnih strani so:
 • Dve (ali več) predhodno izdelani lastni dinamični spletni strani (izvedeni na uredniškem sistemu s podatkovno bazo) z dokumentacijo, ki sta/so komisiji dostopni/-e na internetu, vsaj eno pa je mogoče urejati in spreminjati na praktičnem delu preverjanja – tečajniki eno pripravijo v sklopu tečaja.
Več informacij o izpitu NPK izdelovalec spletnih strani in tečaju v Kopru, Ljubljani in Radljah ob Dravi lahko najdete v PDF zloženki – NPK izdelovalec / izdelovalka spletnih strani.

Oblikovalec spletnih strani skrbi za grafični (vizualni) del spletnih strani, s tem poskrbi, da se podjetje vizualno predstavi na njemu ustrezen način glede na CGP – celostno grafično podobo. Pri svojem delu mora poznati specifike spletnega programiranja, njegove možnosti in omejitev. Posledično uskladi vse sodelujoče pri pripravi spletne strani.


Pogoji za pristop na izpit NPK oblikovalec spletnih strani so:
 • Predhodno izdelan grafični koncept vsaj dveh spletnih strani, posredovan na ustreznem pomnilniškem mediju (CD, DVD, USB-ključ) s spremljajočo dokumentacijo (zapis izhodišč, načrt vsebinske strukture, arhitektura uporabniškega vmesnika – žični modeli, opis rezultata in posameznih elementov ter utemeljitev izvedenih rešitev) – tečajniki eno pripravijo znotraj tečaja.
Več informacij o izpitu NPK oblikovalec spletnih strani in tečaju v Kopru, Ljubljani in Radljah ob Dravi lahko najdete v PDF zloženki – NPK oblikovalec / oblikovalka spletnih strani.

Vzdrževanje programske opreme vključuje vrsto aktivnosti, ki jih mora posameznik znati. Pri tem se nanj zanašajo vsi zaposleni v podjetju, saj brez njihovega znanj delo obstane. Tako so osnovne naloge vzdrževalce programske opreme nameščanje operacijskih sistemov, programske opreme, elektronsko poslovanje, omrežja ipd.


Pogoji za pristop na tečaj / izpit NPK vzdrževalec programske opreme so:
 • ni posebnih pogojev!
Več informacij o izpitu NPK vzdrževalec / vzdrževalka programske opreme. in tečaju programiranja v Kopru, Ljubljani in Radljah ob Dravi lahko najdete v PDF zloženki – NPK vzdrževalec / vzdrževalka programske opreme.

Pri svojem delu skrbnik informacijskih sistemov skrbi predvsem za delovanje računalniških sistemov in uporabniške programske opreme. Poleg tega nastavlja in prilagaja programsko opremo uporabnikom, med drugim tudi vzpostavlja in vzdržuje storitve na strežnikih ter skrbi za varnost in zasebnost podatkov.


Pogoji za pristop na izpit NPK skrbnik informacijskih sistemov so:
 • Vsaj srednja poklicna izobrazba in eno leto delovnih izkušenj.
Več informacij o izpitu NPK skrbnik informacijskih sistemov in tečaju v Kopru, Ljubljani in Radljah ob Dravi lahko najdete v PDF zloženki – NPK skrbnik / skrbnica informacijskih sistemov.

Pri svojem delu skrbnik komunikacijskih sistemov skrbi predvsem za delovanje specializiranih informacijskih in komunikacijskih sistemov. Med njegovimi nalogami so skrb za računalnik, primerno komunikacijsko, strojno in programsko opremo. Za to mora poznati ustrezne komunikacijske protokole in delovanje javnih TK omrežij.


Pogoji za pristop na tečaj / izpit NPK skrbnik komunikacijskih sistemov so:
 • Vsaj srednja poklicna izobrazba in eno leto delovnih izkušenj.
Več informacij o izpitu NPK skrbnik komunikacijskih sistemov in tečaju v Kopru, Ljubljani in Radljah ob Dravi lahko najdete v PDF zloženki – NPK skrbnik / skrbnica komunikacijskih sistemov.

Nacionalna poklicna kvalifikacija – strokovni sodelavec za računalniške sisteme in omrežja skrbi za kompleksne omrežne sisteme znotraj večjih podjetij, da ti nemoteno in kakovostno funkcionirajo. Omogočati morajo nemoteno delovanje strežnikov, perifernih enot, programske opreme in celotnega lokalnega omrežja, vključno z varnostjo in zaščito.


Pogoji za pristop na izpit NPK strokovni sodelavec za računalniške sisteme in omrežja so:
 • Srednja splošna ali strokovna izobrazba.
Več informacij o izpitu NPK strokovni sodelavec za računalniške sisteme in omrežja in tečaju v Kopru, Ljubljani in Radljah ob Dravi lahko najdete v PDF zloženki – NPK strokovni sodelavec / sodelavka za računalniške sisteme in omrežja.

Strokovni sodelavec za programske aplikacije in podatkovne baze izdeluje in skrbi za programe in hrambo podatkov v njih. V okviru projektnega dela pripravlja te po željah in potrebah naročnikov in skrbi za varovanje podatkov v njih, sočasno pa zagotavlja nemoteno delovanje znotraj obstoječih računalniških sistemih in omrežjih.


Pogoji za pristop na izpit NPK strokovni sodelavec za programske aplikacije in podatkovne baze so:
 • Srednja splošna ali strokovna izobrazba,
 • predhodno izdelana baza z ustrezno tehnično dokumentacijo in dokumentacijo za pomoč uporabnikom.
Več informacij o izpitu NPK strokovni sodelavec za programske aplikacije in podatkovne baze in tečaju v Kopru, Ljubljani in Radljah ob Dravi lahko najdete v PDF zloženki – NPK strokovni sodelavec / sodelavka za programske aplikacije in podatkovne baze.

Termini izobraževanj

Vsa izobraževanja se pričnejo:

 • konec septembra, pričetek oktobra in
 • konec januarja, pričetek februarja.

Vpisi na tečaje potekajo preko celotnega leta in ko se zbere zadostno število kandidatov za posamezen tečaj, ga pričnemo izvajati tudi znotraj šolskega leta.


Mnenja tečajnikov

Za NPK programer sem se odločil predvsem, ker želim delati v tujini. Glede na to, da je to en bolj iskanih poklicev v tujini. Ko sem prišel na tečaj nisem imel pojma, ampak profesor in Aleš sta bila odlična. Izpit je bil potem čisto enostaven.

Miha G., 28

Za NPK programer sem se odločila predvsem, ker želim delati v tujini. Glede na to, da je to en bolj iskanih poklicev v tujini. Ko sem prišla na tečaj nisem imela pojma, ampak profesor in Aleš sta bila odlična. Izpit je bil potem čisto enostaven.

Irena P., 37

Prijavila sem se za NPK izdelovalko spletnih strani. Po pogovoru s svetovalko sem se preusmerila v NPK programerka. Zdaj obvladam oboje, saj sem z pridobljenim znanjem iz programiranja in malo dodatnega učenja pridobila tudi to znanje.

Sandra B., 39

NPK Izdelovalec / izdelovalka spletnih strani