Ogljikov monoksid - tihi ubijalec

Zastrupitve z ogljikovim monoksidom so najpogostejše smrtne zastrupitve v Sloveniji in največ se jih zgodi prav pozimi, med kurilno sezono.

"Tihega morilca" s čutili ne moremo zaznati.  V Sloveniji kljub opozorilom vsako leto zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom umre več deset ljudi. Z njim se lahko zastrupimo vsi, od dojenčkov do starostnikov, prav nihče namreč ne more biti popolnoma varen pred ogljikovim monoksidom, saj ga s čutili ne moremo zaznati, zato ga tudi imenujemo tihi morilec. Pogosti so tudi primeri zastrupitev celih družin.

Veliko je zastrupitev v individualnih hišah, pa tudi v stanovanjskih blokih, predvsem v majhnih kopalnicah s plinskimi gorilniki, kjer po določenem času gorenja plina začne zmanjkovati kisika in nastaja ogljikov monoksid.

Znaki blage zastrupitve so podobni gripi.  Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa, ki nastaja pri nepopolnem gorenju plina, kurilnega olja, drv, premoga. V bivalnih prostorih lahko njegova raven naraste zaradi nepravilne namestitve, vgradnje, delovanja ali vzdrževanja peči na drva in premog, kaminov ter plinskih gorilnikov za ogrevanje prostorov in vode. Lahko naraste tudi pri nepravilno zgrajenem ali pokvarjenem dimniku ali ventilacijskem sistemu.

S 1.1.2017 bo obvezna vgradnja alarmnih naprav za ogljikov monoksid.

PREDAVATELJICA: Valerija Skok, univ.dipl.inž.grad., pooblaščena projektantka požarne varnosti in gradbenih konstrukcij, pooblaščena revidentka za področje požarne varnosti, podpredsednica Slovenskega združenja za požarno varstvo, glavna in odgovorna urednica revije Požar

KDAJ: vsak mesec

LITERATURA: skripta

PRIČETEK: do zapolnitve skupine

OBSEG: 3 ure 

CENA: 25 € (brez vključenega DDV) za plačilo: 30 €

PRIJAVA: do zapolnitve skupine